Nederland is Europese koploper thuiswerken. Met name door de coronapandemie was er een enorme toename in thuiswerken. Veel werkgevers zien de voordelen en laten hun werknemers ook nu nog thuiswerken. Maar niet overal is het de norm. Wat nu als je graag wilt thuiswerken. Is thuiswerken een recht?
De werkgever is verplicht de werknemer te informeren over de plaats waar de werkzaamheden worden verricht. Indien geen sprake is van een vaste plaats dan dient de werkgever dit ook te vermelden in de arbeidsovereenkomst. Vaak is het adres van de werkgever de zogeheten standplaats. Het lijkt niet van groot belang, maar kan wel degelijk tot de nodige discussies leiden.
Dit was ook het geval in een zaak bij de rechtbank Midden-Nederland. De werkgever wenste dat de werknemer haar werkzaamheden vanuit het kantoor van de werkgever verrichtte. De werknemer wenste vanuit huis te werken. Het conflict hierover liep zo hoog op dat de rechter oordeelde dat sprake was van een verstoorde arbeidsverhouding. Het resultaat was een ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Tevens oordeelde de rechter over de vraag of de werknemer recht had op een billijke vergoeding. Om aanspraak te kunnen maken op een billijke vergoeding dient de werkgever ernstig verwijtbaar te hebben gehandeld. De rechter oordeelde dat hier geen sprake van was. Het door de werkgever vasthouden aan het werken op kantoor kon haar niet worden verweten. In de arbeidsovereenkomst was niet opgenomen dat de werknemer de werkzaamheden permanent vanuit huis mocht verrichten. Ook uit andere omstandigheden bleek dit niet.
De feitelijke uitvoering van de arbeidsovereenkomst maakte dit niet anders. De werknemer werkte namelijk eerst een half jaar op kantoor. Daarna is zij vanuit huis gaan werken. Hieruit blijkt dan ook dat niet dat de werkgever en werknemer bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst de afspraak maakte dat de werknemer vanuit huis mocht werken. Dat de werkgever een lange periode instemde met thuiswerken betekent niet dat de werknemer het recht om thuis te werken dan ook verkreeg.
Het standpunt van werknemer dat zij recht had op thuiswerken kwam haar duur te staan. De rechter ontbindt immers haar arbeidsovereenkomst (behoudens de transitievergoeding) zonder vergoeding. Wat had zij anders kunnen doen?
Eerder schreef ik een blog over een verzoek tot wijziging van een arbeidsovereenkomst naar onbepaalde tijd op grond van de Wet flexibel werken. Ook een verzoek tot wijziging van de standplaats is op grond van deze wet mogelijk. Wanneer een werknemer een half jaar voorafgaand aan de beoogde wijziging van de standplaats in dienst is kan hij of zij een verzoek doen. Het verzoek doet de werknemer schriftelijk ten minste twee maanden voorafgaand aan de beoogde aanpassing. De werkgever pleegt overleg met de werknemer en overweegt het verzoek. De werkgever neemt uiterlijk een maand voor de beoogde aanpassing schriftelijk een besluit. Bij afwijzing van het verzoek pleegt de werkgever overleg met de werknemer en licht de reden tot afwijzing schriftelijk toe. Wanneer de werknemer zich hier niet in kan vinden kan de werknemer het besluit aan de rechter voorleggen.
Thuiswerken is geen recht dat de werknemer toekomt, tenzij er duidelijke afspraken over zijn. Het advies voor werkgever én werknemer is dan ook om in gesprek hierover te gaan zodat samen gezocht kan worden naar een oplossing.