Pensioen delen bij scheiding

Geplaatst op 19 februari 2025 door mr. D.P. (Daisy) Mandema

Pensioenvermogen is vaak het grootste vermogensbestanddeel naast een woning. Weinig mensen realiseren zich hoe belangrijk het is om bij een scheiding het pensioen goed te verdelen. In dit blog geven wij daarom een stappenplan om goed voorbereid te zijn.

Stap 1. Verzamel de pensioengegevens

Zodra jullie de beslissing hebben gemaakt uit elkaar te gaan, begint het regelwerk. Allereerst is het dan van belang alle pensioengegevens, van ouderdoms- en partnerpensioen tot lijfrentes en andere voorzieningen, te verzamelen. Deze gegevens kun je gemakkelijk opvragen bij verzekeraars en pensioenfondsen.

Stap 2. Zorg dat je de regels kent

De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (‘Wet VPS’) bepaalt dat het pensioen dat jullie samen hebben opgebouwd, gelijk wordt verdeeld. Deze verdeling heet dan ook pensioenverevening.

Een partnerpensioen is een aanvullend pensioen dat je ontvangt als jouw ex-partner (vroegtijdig) overlijdt. Je hebt hier alleen recht op als dit is geregeld in de pensioenregeling van jouw ex-partner. Laat je hierover juridisch informeren.

Stap 3. Kies voor verevening, conversie of anderszins

Je kunt kiezen tussen verevening of conversie. Ook kun je ervoor kiezen helemaal af te zien van verdeling. Regel je echter niets, dan geldt op dit moment nog de standaardmethode van verevening.

Bij verevening krijgt je ex-partner een uitkering zodra jij met pensioen gaat. Jullie pensioenrechten blijven dan dus deels met elkaar verbonden.

Bij conversie worden die rechten opgesplitst. De pensioenuitvoerder verdeelt het ouderdomspensioen op het moment van scheiding. Op deze manier krijgen jullie elk een eigen pensioenrecht. Het voordeel hiervan is dat niet langer sprake is van afhankelijkheid tussen jou en je ex-partner. Daarnaast wordt vanaf 2027 conversie de standaardmethode. Wij adviseren jullie goed na te gaan wat dit voor jullie betekent.

Stap 4. Kom op tijd in actie

Indien je aanspraak maakt op de helft van het ouderdomspensioen van jouw ex-partner, dien je op tijd actie ondernemen. Binnen twee jaar na de scheiding moeten de verdelingsplannen namelijk bij de pensioenuitvoerders bekend zijn. Dit kun je kenbaar maken middels een zogenoemd mededelingsformulier. Via deze link kun je meer informatie vinden over het mededelingsformulier.

Stap 5. Win advies in 

Bij pensioenverdeling na echtscheiding komt kortom nogal wat om de hoek kijken. Wij begeleiden jou graag zodat je de juiste keuze maakt die past bij jullie financiële situatie. Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze (vFAS-)advocaat-scheidingsmediators.

Gepubliceerd op 19 februari 2025 door: mr. D.P. (Daisy) Mandema