In beginsel geldt een contactregeling tussen de ouder en het kind totdat het kind meerderjarig is, te weten 18 jaar oud. De concrete invulling van de contactregeling is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kan gedacht worden aan de leeftijd van het kind, reisafstand tussen ouders en contact tussen ouders. Hoe ouder het kind is des te zwaarder de mening van het kind meetelt bij een belangenafweging. Het kan voorkomen dat een contactregeling niet goed loopt, omdat het kind niet de emotionele toestemming van de andere ouder heeft om in contact te treden met de ouder. Recent heeft een rechter een antwoord gegeven op het dilemma: kind dwingen tot omgang of niet.
De ouders hebben een relatie met elkaar gehad. Uit de relatie zijn twee kinderen geboren. Partijen zijn belast met het gezamenlijk gezag over de kinderen. Bij een eerdere beschikking van drie jaar geleden is bepaald dat de kinderen hun hoofdverblijfplaats bij de moeder hebben. Verder verblijven de kinderen een keer in de twee weken van woensdag uit school tot zondag 19:30 uur bij de vader.
Ongeveer twee jaar later is de zorgregeling tussen de vader en de kinderen gewijzigd. De vader draagt – voorlopig – de zorg voor de kinderen elke zaterdag van 15:00 uur tot 19:00 uur. Deze regeling geldt voor het ene kind. Het andere kind heeft een keer in de twee weken op zaterdag van 15:00 uur tot 19:00 uur contact met de vader.
De ouders zijn verdeeld over de vraag waarom de kinderen geen tot weinig contact met de vader willen.
De moeder stelt zich op het standpunt dat de vader de wensen en behoeften van de kinderen niet respecteert. De kinderen hebben daarom zelf de keuze gemaakt om niet dan wel nauwelijks naar hun vader te gaan
De vader stelt zich op het standpunt dat het contactverlies het gevolg is van het loyaliteitsconflict waar de kinderen in zitten. Er is een gebrek aan emotionele toestemming van de moeder om contact en omgang met de vader te hebben.
Vaststaat dat bij de moeder de emoties hoog opliepen nadat de vader de relatie had verbroken en snel daarna een nieuwe vriendin had. De strijd is ook na de eerste periode na beëindiging van de relatie doorgegaan. Sterker nog, het is verhard. Met name de verkoop van de luxe woning die partijen hebben laten bouwen heeft een rol gespeeld. Het contactverlies met de kinderen liep synchroon aan dat proces.
De rechter is van oordeel dat de kinderen in een fors loyaliteitsconflict zijn gekomen door de wijze waarop de moeder de strijd is aangegaan en die is blijven voeren over de woning. De moeder heeft de kinderen daarmee (on)bewust mee belast. Het is goed voorstelbaar dat de kinderen verdrietig waren dat zij niet in het mooie huis konden blijven wonen. De kinderen hebben echter een leeftijd waarop aan hen goed uitgelegd kan worden dat de scheiding maakt dat het huis verkocht moet worden. Dat klemt temeer nu de woning niet op stel en sprong is verkocht. De moeder en de kinderen hebben daar nog tot circa vier jaar na de relatiebreuk gewoond.
De kinderen hebben aan de rechter verder verteld dat zij zich bij hun vader niet veilig voelen en dat hij manipuleert. De kinderen kunnen echter niet echt uitleggen wat ze daarmee bedoelen. Ook kunnen zij niet uitleggen hoe dat manipuleren of die onveiligheid zich dan uit. De felle woorden in de brieven van de kinderen en de felle weerstand tegen hun vader staan in een schril contrast tot de wat oppervlakkige manier waarop de kinderen vertellen over de onveiligheid bij de vader. Wat nu maakte dat de vader manipuleert of dat het onveilig is kunnen zij niet vertellen. Ook niet na doorvragen door de rechter. Gelet op het vorenstaande, in combinatie met het verloop van het contactverlies, versterkt de overtuiging van de rechter dat de kinderen van de moeder onvoldoende emotionele toestemming krijgen om zich op een gezonde manier tot hun vader te verhouden.
De rechter komt tot de conclusie dat er geen objectieve belemmering is voor contactherstel en/of een frequentere omgang tussen de vader en de kinderen. De rechter bepaalt dat er een opbouw komt in de omgang.
Heeft u verder vragen over familierecht? Neem gerust contact op met een van onze gespecialiseerde familierechtadvocaten.