Op 5 augustus 2022 vond er een verkeersongeval plaats waarbij een fietser en een automobilist betrokken waren. In de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 21 november 2024 besteedde de rechtbank uitgebreid aandacht aan de causaliteitsafweging en de billijkheidscorrectie.
De fietser, de verzoekster, wilde oversteken bij een rotonde. Ze zag een bestelbus op de binnenbaan van de rotonde rijden. Ze ging ervan uit dat deze de rotonde zou volgen. De bestuurder van de bestelbus wisselde plots van baan en sloeg rechtsaf, waarbij hij over een doorgetrokken streep reed. Daarbij reed hij de fietser aan. Hierdoor liep de fietser ernstig letsel op aan haar knie. Sinds het ongeval is zij arbeidsongeschikt.
Het slachtoffer, de fietser, stelde de verzekeraar van de automobilist aansprakelijk voor het ongeval. Zij meende dat er geen sprake van eigen schuld was.
De verzekeraar erkende aansprakelijkheid, maar was slechts bereid om 50% van de schade te vergoeden. Volgens de verzekeraar had de fietser ook een verkeersfout had gemaakt door geen voorrang te verlenen.
Bij verkeersongevallen tussen gemotoriseerde voertuigen en fietsers geldt artikel 185 Wegenverkeerswet. Dit artikel beschermt kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers. Zelfs als een fietser deels schuld heeft, moet de automobilist in principe minstens 50% van de schade vergoeden, tenzij er sprake is van overmacht.
De rechtbank moest eerst bepalen in welke mate beide partijen schuld hadden aan het ongeval:
De rechtbank stelde vast dat de fout van de automobilist leidde tot de verkeersfout van de fietser. De bestuurder had op de binnenbaan gereden, waardoor de fietser mocht verwachten dat hij de rotonde zou volgen. De plotselinge rijbaanwissel bracht de fietser in verwarring en leidde direct tot het ongeval.
De automobilist droeg de overgrote verantwoordelijkheid voor het ongeval. De rechtbank bepaalde daarom in eerste instantie dat hij een schadevergoedingsplicht van 80% had.
Na de causaliteitsafweging paste de rechtbank de billijkheidscorrectie toe. De billijkheidscorrectie geeft rechters de mogelijkheid om de verdeling van de aansprakelijkheid aan te passen op basis van redelijkheid en billijkheid. De rechtbank woog de volgende omstandigheden mee:
Gezien de ernst van de fout en de gevolgen voor de fietser, verhoogde de rechtbank de schadevergoedingsplicht van de automobilist naar 100%.
Deze uitspraak benadrukt dat verkeersfouten van automobilisten zwaar kunnen wegen, vooral wanneer deze fouten leiden tot letsel bij kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers. Ook laat het zien dat de rechtbank rekening houdt met de ernst van de gevolgen bij het toepassen van de billijkheidscorrectie. Zelfs als een fietser een fout maakt, kan de automobilist alsnog volledig gehouden zijn om de schade te vergoeden wanneer zijn verkeersgedrag het ongeval in gang heeft gezet.
Heeft u vragen over aansprakelijkheid na een verkeersongeval? Neem gerust contact op met ons kantoor. Wij staan klaar om u te helpen!