In een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland werd duidelijk wie aansprakelijk is voor schade door verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In deze zaak liep een bramenteler schade op omdat zijn oogst onverkoopbaar werd door het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel. Men klaagt drie partijen aan: het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb), de producent van het middel, en de leverancier. De rechter stelde vast dat alleen het Ctgb en de producent aansprakelijk waren. Waarom?
De teler spoot zijn bramenplanten met een gewasbeschermingsmiddel tegen spint. Dit middel mag men echter pas na de laatste oogst gebruiken. Na de bespuiting bleek de oogst onverkoopbaar, omdat er residu van het middel op de bramen zat.
Het gebruik van het middel was aanbevolen door de leverancier. De teler keek daarna op de website van het Ctgb voor het wettelijk gebruiksvoorschrift. Hier stond per ongeluk vermeld dat een veiligheidstermijn van één dag gold voor braam- en framboosachtigen. Deze foutieve informatie was aangeleverd door de producent van het middel.
Het Ctgb en de producent worden door de teler aansprakelijk gehouden omdat zij onrechtmatig hebben gehandeld. De leverancier is volgens de teler aansprakelijk op grond van wanprestatie.
Het Ctgb is verantwoordelijk voor het goedkeuren en reguleren van gewasbeschermingsmiddelen. De teler had gebruikgemaakt van de informatie op de website van het Ctgb, die onjuist bleek te zijn. Omdat de wettelijke gebruiksvoorschriften regelmatig worden aangepast, wordt kwekers en telers aangeraden om voorafgaand aan toepassing van een gewasbeschermingsmiddel altijd de actuele versie van het wettelijke gebruiksvoorschrift op de website van het Ctgb te controleren.
De rechter oordeelde dat het Ctgb aansprakelijk was voor de schade. Gebruikers moeten kunnen vertrouwen op de informatie van het Ctgb. Het Ctgb had zorgvuldiger moeten zijn bij het communiceren van de toelatingsvoorwaarden. De fout leidde tot de onjuiste toepassing van het middel en de schade.
Dat de tabel met de foutieve veiligheidstermijn is aangeleverd door de producent doet niet af aan de aansprakelijkheid. Het Ctgb beoordeelt immers de toelating van een middel en stelt het wettelijk gebruiksvoorschrift vast. Het Ctgb controleert de informatie die men aanlevert altijd maar heeft in dit geval de fout over het hoofd gezien. Daarmee heeft het Ctgb zorgvuldigheidsnorm geschonden jegens de teler.
De producent van het gewasbeschermingsmiddel werd door de rechtbank eveneens aansprakelijk bevonden. Het was de verantwoordelijkheid van de producent om correcte informatie aan te leveren bij het Ctgb. Deze onjuiste informatie leidde tot de foutieve vermelding op de website van het Ctgb. De rechter oordeelde dat de producent de jegens de teler in acht te nemen zorgvuldigheidsnorm geschonden had door onjuiste gegevens aan te leveren.
De leverancier had de teler geadviseerd om het middel te gebruiken. Dit advies was gebaseerd op de informatie op de website van het Ctgb. De rechter oordeelde dat de leverancier niet aansprakelijk was. In de algemene voorwaarden van de leverancier was de aansprakelijkheid voor schade door verstrekte adviezen uitgesloten. Dit betekende dat de leverancier niet verantwoordelijk is voor de schade, ondanks het onjuiste advies.
De uitspraak in deze zaak toont aan hoe belangrijk het is om te begrijpen wie er verantwoordelijk is in gevallen van schade door gewasbeschermingsmiddelen. Het Ctgb wordt als toelatingsautoriteit verantwoordelijk gehouden voor onvolledige informatie net zoals de producent die deze informatie aanlevert.
De leverancier zou normaal gesproken wellicht ook aansprakelijk zijn als het advies onjuist is. De leverancier ontspringt de dans dankzij de algemene voorwaarden. De teler maakte een verstandige keuze door zowel het Ctgb als de producent aansprakelijk te stellen.
Heeft u vragen of advies nodig omtrent het bovenstaande? U kunt te allen tijde contact met ons kantoor opnemen.