U leeft er een tijd naar toe: de vakantie. Een vakantie hoort ontspannend (of naar keuze: inspannend) te zijn. Maar wat als u op vakantie in het buitenland een ongeluk doormaakt waardoor u gewond raakt? Bijvoorbeeld doordat de glijbaan bij het hotel gebrekkig is? Of doordat de jeep waarmee u op safari bent van de weg raakt en op zijn zijkant beland.
Het nadeel van een ongeluk in het buitenland is dat uw tegenpartij vaak een lokale onderneming is en het lokale recht van toepassing is. Dat maakt het verhalen van uw letselschade er niet makkelijker op. Ondanks dat er veel geharmoniseerd is in Europa, verschillen niet alleen de verkeersregels per land, maar ook de regels rond het regelen van schade. Wist u dat wanneer u uw (pakket)reis hebt geboekt bij een Nederlandse reisorganisatie, u op grond van de wet ook de Nederlandse reisorganisatie aansprakelijk kunt stellen om uw letselschade vergoed te krijgen?
Krijgt u in het buitenland een verkeersongeval met een bestuurder uit dat land? Dan is in de schaderegeling doorgaans het recht van toepassing zoals dit in het betreffende land geldt. Dat wil echter niet zeggen dat u daarom met de buitenlandse verzekeraar hoeft te communiceren. Indien u tijdens de aanrijding kunt achterhalen bij welke verzekeraar uw tegenpartij is verzekerd, dan kunt u terug in Nederland de schade regelen met de Nederlandse vertegenwoordiger van die verzekeraar. Gewoon in het Nederlands, maar wel naar buitenlands recht!
Als u met de auto naar uw vakantiebestemming gaat, dan is dit een goed moment om contact op te nemen met uw verzekeringstussenpersoon of verzekeraar. Veel mensen hebben een ongevalleninzittendeverzekering (“OIV”). Deze verzekering keert bij blijvende invaliditeit een vast percentage van de verzekerde som uit. Omdat de verzekerde som doorgaans laag is bij dit soort verzekeringen (veelal maximaal € 40.000,00) zijn de uitkeringen ook laag.
Veel verzekeraars bieden echter ook een schadeverzekeringinzittende (“SVI”) aan. Deze verzekering is doorgaans maar enkele tientallen euro’s per jaar duurder, maar keert bij een schade de werkelijk geleden schade tot (doorgaans) € 1 miljoen uit. Krijgt u dan een ongeval, dan kunt u uw gehele schade bij uw eigen verzekeraar claimen en wordt uw schade volledig vergoed (tot het verzekerde bedrag)! Daar hebt u veel meer aan…
Waar u ook een ongeval overkomt, het is altijd verstandig om de gegevens van uw tegenpartij goed vast te leggen. Bijvoorbeeld door het samen invullen van een Europees aanrijdingsformulier c.q. een schadeformulier. In de meeste landen is het ook verstandig om bij een ongeval met letsel de lokale politie te waarschuwen. Noteert u van de aanwezige politieagenten de gegevens, zodat later eventueel het politierapport opgevraagd kan worden.
Het regelen van een letselschade vereist specialistische kennis. Zeker wanneer dit ook nog eens aspecten van buitenlands recht heeft. Onze gespecialiseerd letselschade advocaten hebben deze kennis. Hoe wij u kunnen helpen met het regelen van uw letselschade, kunt u hier lezen. Hebt u vragen over uw ongeval in het buitenland? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.