Veel mensen houden huisdieren of gebruiken dieren in hun vrije tijd, bijvoorbeeld bij paardrijden. Dieren zijn echter onberekenbaar. Een hond kan zomaar bijten (‘dat doet hij anders nooit’), terwijl een paard zomaar achteruit kan trappen. Dit kan ernstige letselschade tot gevolg hebben. Deze pagina gaat over letselschade door een dier.
Vanwege het gevaar dat schuilt in de eigen energie van een dier heeft de wetgever bepaald dat de bezitter (of zakelijk gebruiker) van het dier kwalitatief aansprakelijk is voor letselschade door een dier. Dit is geregeld in art. 6:179 BW.
Dat wil zeggen dat wanneer het dier schade veroorzaakt, de bezitter daarvan aansprakelijk is voor deze schade. Ook als de bezitter niets kan doen aan het ontstaan van de schade.
Er zijn twee uitzonderingen. De eerste uitzondering is wanneer het dier de schade niet zelf toegebracht, maar in opdracht van zijn bezitter of (bij voorbeeld bij paarden) zijn berijder. Dan is de bezitter of berijder gewoon persoonlijke aansprakelijk, omdat hij of zij onrechtmatig handelde. De tweede uitzondering is wanneer het dier zakelijk gebruikt wordt. Art. 6:181 BW bepaalt dan dat de zakelijk gebruiker aansprakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een paard dat gestald staat op een manage en door de manage gebruikt wordt in een paardrijles. Gebeurt er iets tijdens de rijles? Dan is niet de bezitter aansprakelijk, maar de manage.
Gelet op de kracht van menig dier kan er ernstige letselschade ontstaan. Het is dan van belang dat u zich laat bijstaan door een ervaren letselschade advocaat, die uw belangen kan behartigen. Als gespecialiseerd letselschade advocaat hebben wij de benodige kennis.
Hoe wij u kunnen helpen met het regelen van uw letselschade, kunt u hier lezen. Hebt u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.