Smartengeld…?

Wanneer mensen aan letselschade denken, dan denken zij vaak aan smartengeld. Smartengeld is een compensatie voor gederfde levensvreugde en geleden pijn en ongemakken. Toch is dit niet de enige vorderbare schadepost. De grootste schadepost is over het algemeen het verlies van arbeidsvermogen. Doordat uw arbeidsvermogen is verminderd, lijdt u schade omdat u daardoor minder verdiend. Daarnaast zijn er extra uitgaven voor huishoudelijke hulp en verlies zelfwerkzaamheid.

smartengeldDe hoogte van het smartengeld wordt bepaald door te kijken naar uitspraken van rechters uit het verleden. Deze zijn gebundeld in de Smartengeldbundel van de ANWB. In de bundel zoeken wij naar een zaak die lijkt op die van u. Lijkt, want er staat zelden tot nooit een uitspraak in die helemaal gelijk is aan uw zaak. Het smartengeld kan eerst bepaald worden wanneer er sprake is van een medische eindsituatie. Het maakt voor de omvang van het smartengeld immers verschil of u restloos geneest of blijvende beperkingen houdt.

Doordat wij in Nederland steeds terugkijken naar eerder toegewezen bedragen blijven de smartengeldvergoedingen in Nederland achter. Het hoogste bedrag dat in Nederland is toegewezen is € 250.000,00. De laatste tijd gaan er dan ook steeds meer stemmen op om de hoogte van het smartengeld in Nederland naar boven bij te stellen.

Het regelen van een letselschade (waaronder de vaststelling van het smartengeld) vereist specialistische kennis, zeker wanneer de gevolgen ingrijpend zijn. Als gespecialiseerd letselschade advocaat hebben wij deze kennis. Aan ons kantoor is de enige LSA-advocaat in het Westland verbonden. Hoe wij u kunnen helpen met het regelen van uw letselschade, kunt u hier lezen.

Hebt u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.