AD | Den Haag bestede op 9 mei 2016 aandacht aan de Westlandse bandenprikker. Advocaat Edwin Bosch geeft commentaar:
‘Slash’ loopt na 8 maanden en 300 lekke autobanden tegen de lamp
Grote opluchting in Westland nu de politie een verdachte heeft aangehouden in de zogeheten bandenprikkerzaak. Een 19-jarige ‘s-Gravenzander zit vast voor het vernielen van bijna 300 autobanden.
Na het meest recente prikincident, vorige week in de Monsterse Componistenbuurt, waren er (vage) beelden van bewakingscamera’s waarop de bandenprikker zou staan. Volgens politiewoordvoerder Cor Spruijt zijn deze beelden niet doorslaggevend gebleken. ,,Maar ze dragen wel bij aan het onderzoek.”
De bandenvandaal is sinds september vorig jaar actief. Toen werden in Naaldwijk en ‘s-Gravenzande in één weekeinde bij meer dan twintig auto’s een of meer banden kapotgesneden. Later werden ook in Wateringen en Monster tientallen banden lekgeprikt. In januari dook er ineens een ‘boodschap’ op van de bandenprikker. Geschreven op een bestelbus; hij noemde zich ‘Slash’.
Volgens woordvoerder Spruijt is het aanhouden van de jongeman het resultaat van het samenvoegen van alle informatie. ,,Rechercheurs hebben een namenlijst opgesteld met mogelijke gegadigden en daarop stond ook de nu aangehouden verdachte. Vrijdag kwam het onderzoek in een stroomversnelling waarop is besloten hem die avond aan te houden.” De woning van de verdachte is toen ook doorzocht. Daarbij zijn voorwerpen in beslag genomen.
In de gemeente is blij en opgelucht gereageerd op de arrestatie. Gert Moerman, die recentelijk zijn auto aan de Watersnip in ‘s-Gravenzande met een lekke band aantrof, vermoedt dat ‘Slash’ zijn eigen graf heeft gegraven. ,,Hij werd slordig, of beter gezegd, overmoedig. Als je door blijft gaan, weet je dat je een keer gepakt wordt.
Op basis van dreigende (anonieme) reacties op internetfora en van nieuwsgierigen, die een kijkje kwamen nemen bij de plaatsen delict, werd gevreesd dat Westlanders de dader zouden ‘fileren’ als ze hem eerder dan de politie te pakken zouden krijgen.
Henk van Trigt denkt genuanceerder. Zijn bezochte auto stond aan de Oudelandhof in ‘s-Gravenzande. ,,Al die haat en nijd, daar schiet je niets mee op. Ik ben gewoon blij dat hij opgepakt is, want dan kan hij misschien de hulp krijgen die hij nodig heeft.”
Monsternaar Peter Looij – één vernielde voorband aan de Ravel – moet meer zijn best doen nuance in zijn reactie aan te brengen. ,,Voor Westlanders was het leuker als zij hem te pakken hadden gekregen, maar voor hem is het beter dat de politie hem heeft gepakt.”
Heeft het, nu de ‘prikacties’ misschien een halt zijn toegeroepen, zin om de geleden schade bij een veroordeling te verhalen? Edwin Bosch, letselschadeadvocaat bij Vogelaar Bosch en Spijer, raadt dat niet direct aan. ,,Als je procedeert, ben je al snel een paar honderd euro kwijt en dan moet je bewijzen dat hij ook jouw band heeft vernield. Dat is lastig tenzij er dna-bewijs is of camerabeelden zijn. Óf de officier van justitie besluit om jouw zaak te gebruiken voor de tenlastelegging. Dan wordt gevraagd om bij een veroordeling een schadevergoeding vast te stellen.”
Bron: Bart Lelieveld Angelique Mulders, (9 mei 2016). ‘Bandenprikker werd slordig’. AD/Haagsche Courant.