Alleen reizen met een minderjarige? Neem het toestemmingsformulier mee!

Geplaatst op 13 juni 2017

Binnenkort beginnen de vakanties weer. Veel mensen trekken er op uit. Mensen die alleen reizen met minderjarige kinderen doen er goed aan om goed voorbereid op vakantie te gaan. Zij dienen er rekening mee te houden dat zij door de Koninklijke Marechaussee extra in de gaten worden gehouden.

Kinderen met een andere achternaam dan de alleenreizende ouder of met een enkel ticket maken grote kans vragen te krijgen. Wanneer vervolgens twijfel bestaat over toestemming van de gezaghebbende ouder(s), volgt extra onderzoek. De Marechaussee probeert hiermee te voorkomen dat minderjarige kinderen zonder toestemming door een van de ouders worden meegenomen naar het buitenland. Deze onderzoeken verlopen sneller wanneer de alleenreizende ouder een door de andere gezaghebbende ouder ondertekend toestemmingsformulier bij zich heeft.

Met dit formulier geeft de andere ouder toestemming aan zijn of haar ex-partner om met hun kind op reis te gaan. Dit formulier kunt u hier downloaden.

Gescheiden ouders die alleen op vakantie gaan met hun minderjarige kinderen, doen er verstandig aan om naast het toestemmingsformulier een afschrift van een eventueel ouderschapsplan en/of rechterlijke uitspraak over het gezag en de omgang meet te nemen. Ook het voorhanden hebben van het retourticket van het kind zal de controle versnellen.

Als alleenreizende ouder vooraf de reis goed voor te bereiden kan er voor zorgen dat de (strengere) controle door de Marechaussee niet meer dan een routine controle is en u uw vlucht niet mist.

Hebt u vragen over het alleen reizen met een minderjarige of over omgang en gezag? Neem dan contact met ons op!