Op 15 april 2020 kopt het Algemeen Dagblad ‘Advocaten: eenderde meer echtscheidingen door coronacrisis’. De krant spreekt de verwachting uit dat de coronacrisis gaat zorgen voor een grote piek in het aantal echtscheidingen. Mogelijk wel tienduizend meer dan normaal. Het kan mede daardoor, zo schrijft de krant, wel anderhalf jaar duren eer echtscheidingen bij de rechtbank afgewikkeld worden.
De krant baseert zich op de vFAS, de vereniging van familierechtadvocaten. “De 40.000 echtscheidingen gaan we dit jaar zeker wel halen’’, zegt voorzitter Alexander Leuftink. Normaal zijn dat er ongeveer 30.000. “Het zoveel mogelijk thuiswerken en het mijden van derden een grote impact heeft op de relationele sferen’’, stelt Leuftink. De echtscheidingsadvocaten zien normaliter altijd al pieken na de zomer- en de kerstvakantie. Leuftink ziet nu de eerste extra aanvragen al binnenkomen.
Hij verwacht de hausse echter zodra de maatregelen versoepeld worden. “Want je kunt nu wel tegen je partner zeggen dat je niet meer verder wil, maar waar moet je onder deze omstandigheden naartoe? Het is lastig om nu woonruimte te vinden. Als straks de maatregelen worden verzacht, gaan mensen proberen het leven weer op te pakken en hakken ze de knoop wel door.’’
,,Als je noodgedwongen langere tijd op elkaars lip zit, kan ik me voorstellen dat de spanning en irritaties oplopen’’, verklaart de Arnhemse familierechtadvocaat Jan Willen Boeijink in de krant. ,,Normaal heb je allebei je bezigheden, maar dat valt opeens weg.’’ Alleen komt het hoge woord er vaak pas uit op het moment dat mensen niet meer puur op elkaar aangewezen zijn. ,,Want als de een wil scheiden en de ander niet, waar moet je op dit moment heen? Mensen zien het nu nog even aan.’’
Het hele artikel vindt u hier.
Los van de Covid-19 invloed werd in mei vorig jaar al de verwachting uitgesproken dat er in 2020 meer echtscheidingen zouden zijn. Dit omdat per 1 januari 2020 de regels omtrent alimentatie wijzigden. Sinds 1 januari jl. is de duur van de partneralimentatie, behoudens een tweetal uitzonderingen, teruggebracht tot de helft van de duur van het huwelijk. Dit met een maximum van vijf jaar. Dat scheelt dus enorm, ten opzichte van de oude situatie.
Vorig jaar was de verwachtingen dat partijen hierop zouden anticiperen, door later hun echtscheiding aan te vragen. Door – onder meer de uitbraak van Covid-19 – is onduidelijk of dit effect ook daadwerkelijk is opgetreden. Feit is echter dat als er al sprake is van een stijging van het aantal echtscheidingen, dit mogelijk niet alleen aan de coronacrises is toe te schrijven.
Ook onze familierechtadvocaten ontvangen de laatste tijd meer vragen over het aanvragen van een echtscheiding.
Het aanvragen van een echtscheiding heeft echter grote gevolgen. Gevolgen die van zaak tot zaak anders zijn. Hoe bent u destijds gehuwd? Was dat in gemeenschap van goederen? Of hebt u andere afspraken gemaakt? Als dit laatst het geval is, hebt u zich dan de afgelopen jaren ook aan die afwijkende afspraken gehouden? Het is van belang dat u zich laat bijstaan door een familierechtadvocaat die het klappen van de zweep kent en u kan begeleiden in het maken van voor u werkbare afspraken.
Neem daarom, als u vragen hebt over het aanvragen van een echtscheiding, of andere familierechtelijke onderwerpen (gezag, afstamming, alimentatie) geheel vrijblijvend contact op met een van onze familierechtadvocaten.