In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie biedt de Raad voor Rechtsbijstand (hierna: de Raad) per 1 maart 2023 een subsidie aan voor mediation. Dit betekent dat procespartijen straks recht hebben op een startbijdrage na een verwijzing vanuit de rechtspraak. Deze startbijdrage geldt ook voor degenen die niet in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand.
Sinds 2011 kunnen mediators vrijwillig een instaptarief hanteren voor het eerste gesprek, tot een maximum van 2 uur. Dit instaptarief bedraagt € 75,- (exclusief BTW) per partij. Met de invoering van de startbijdrage komt dit instaptarief per 1 maart a.s. te vervallen.
De startbijdrage is een subsidie van € 150,- (exclusief BTW) per partij. De subsidie geldt voor de eerste 2,5 uur van de mediation na een verwijzing vanuit de rechtspraak. Dit brengt mee dat de eerste 2,5 uur van de mediation voor iedere deelnemende partij kosteloos is. Na deze 2,5 uur rekent de mediator het eigen uurtarief. Voor partijen met recht op toevoeging betaalt de Raad al een subsidie aan de mediator. Voor hen verandert er dus niets.
Het doel van de subsidie is om partijen de kans te geven om samen duurzaam uit het conflict te komen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid vormen financiën dan geen beletsel meer voor de eerste kennismaking met mediation.
Heeft u vragen over de nieuwe regeling? Neem dan gerust contact op met een van onze familierechtadvocaten en wij helpen u graag.