Koningswerf: sluiting was ongegrond

Geplaatst op 23 februari 2012

De gemeente Westland ging te ver door Koningswerf in s-Gravenzande in 2008 maandenlang te sluiten. Dat besliste de Raad van State gisteren nadat de gemeente in beroep ging tegen eenzelfde uitspraak van de rechter. De RvS stelt winkeliers Koningswerf in het gelijk.

 

AD/ Haagsche courantdonderdag 23 februari 2012

Sluiting was ongegrond

‘s-Gravenzande | De gemeente Westland ging te ver door Koningwerf in ‘s-Gravenzande in 2008 maandenlang te sluiten. Dat besliste de Raad van Staten gisteren nadat de gemeente in beroep ging tegen eenzelfde uitspraak van de rechter.

RvS stelt winkeliers Koningswerf in het gelijk

De Raad van State (RvS) stelde gisteren dat ten tijde van werkzaamheden aan het plafond bij de Blokker geen sprake was van gevaarlijke asbestdeeltjes in de lucht. Een vaal minder ingrijpende maatregel, zoals een veegactie, of een gedeeltelijke afsluiting had dan ook kunnen volstaan. de RvS stelde verder vast dat de gemeente door onderzoeken uit begin 2008, al ruim voor het sluiten van het centrum op de hoogte was van het asbestrisico.

De sluiting duurde van 1 augustus tot 14 november. Uit metingen bleek dat het aantal kankerverwekkende asbestdeeltjes in de lucht verwaarloosbaar was en dat het opgeven van stof en het weghalen van asbesthoudende stof dat zich op de plafondlamellen had verzameld een goede maatregel was geweest.

Eerder oordeelde Haagse bestuursrechter al dat de gemeente op 1 augustus 2008 ten onrechte het winkelcentrum met bestuursdwang had gesloten. Daartegen ging de gemeente tevergeefs bij  de RvS in hoger beroep.Door de uitspraak van de RvS kunnen de winkeliers een fikse omzetschadeclaim bij de gemeente indienen.

Opgelucht

De winkeliers zijn opgelucht door de uitspraak, stelt van Fons van Rodijnen, eigenaar van bloemenwinkel de Bloemenzee. We hadden het natuurlijk wel een beetje verwacht omdat de rechter ons gelijk eerder al bevestigd had. Toch zijn we opgelucht. Het heeft best lang geduurd, daar werden we ook prikkelbaar van.

Advocaat Michiel Vogelaar van Everts Vogelaar Spijer Advocaten vertegenwoordigt de winkeliers en laat weten in overleg te willen gaan met de gemeente om de geleden schade af te handelen. We hopen dat de gemeente zich na deze uitspraak wat soepeler zal opstellen.

Een specifiek bedrag is nog niet bekend. Vogelaar: “De zaak heeft helaas vrij lang geduurd. Een aantal jaren geleden hebben we becijferd dat het schadebedrag in de tonnen zou lopen, meer dan een half miljoen. Maar dat moeten we eerst opnieuw becijferen.”

Het gaat Van Rodijnen niet alleen om een schadevergoeding. Dat is wel een onderdeel van het totaal. Maar we hebben zoveel meegemaakt, dat is niet met een bedrag goed te maken. Dat is ook niet de bedoeling.

De winkelier hoopt met een goed gesprek de lucht te klaren. We kunnen wel negatief blijven doen, maar we moeten alle neuzen dezelfde kant op krijgen. We willen een nieuw winkelcentrum en daar hebben alle partijen weer bij nodig.