Let op: indexering van alimentatie per 1 januari 2023

Geplaatst op 14 november 2022

Een nieuw jaar betekent niet alleen nieuwe voornemens, maar ook een wijziging van de alimentatie. Ieder jaar stelt de Minister voor Rechtsbescherming het indexeringspercentage vast met ingang van 1 januari. De wettelijke indexering wordt vastgesteld ter compensatie van de gestegen kosten van levensonderhoud. Doordat er loon- en prijsstijgingen plaatsvinden, wijzigt de koopkracht. Om ervoor te zorgen dat het alimentatiebedrag ‘redelijk’ blijft, wijzigt dit bedrag dus jaarlijks. Deze jaarlijkse wijziging van alimentatie noemen we indexering en is neergelegd in de wet (artikel 1:402a van het Burgerlijk Wetboek). Dit geldt voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie. Per 1 januari 2023 bedraagt het indexeringspercentage alimentatie 3,4%. Dit betekent dat alimentatiebedragen met dit percentage dienen te worden verhoogd, tenzij anders is afgesproken.

Wat kan ik doen als mijn ex-partner geen indexering betaalt?

Alimentatie stijgtIndexering van alimentatie is in beginsel verplicht, tenzij wettelijke indexering is uitgesloten door de rechter of in een overeenkomst. Wanneer indexering niet is uitgesloten en uw ex-partner niet tijdig het juiste bedrag overmaakt, kunt u het geïndexeerde bedrag van de alimentatieplichtige vorderen met terugwerkende kracht. De maximale duur hiervan is vijf jaar. Met andere woorden, u kunt de niet betaalde indexering over de afgelopen vijf jaar alsnog incasseren. Gaat het om kinderalimentatie? Dan kan het geïndexeerde bedrag worden teruggevorderd via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (hierna: LBIO). Er wordt dan echter wel als voorwaarde gesteld dat de alimentatieverplichting van uw ex-partner is vastgelegd in een beschikking van de rechtbank. Indien u, zonder tussenkomst van de rechter, afspraken heeft gemaakt met uw ex-partner dient u zich eerst met een advocaat te wenden tot de rechter om de alimentatie alsnog vast te laten leggen.

Nieuw alimentatiebedrag berekenen

Let op: de indexering van alimentatie gaat niet automatisch. Op de alimentatieplichtige rust de verplichting om de verschuldigde alimentatie vanaf 1 januari 2023 te vermeerderen met de wettelijke indexering van 3,4%. De alimentatiegerechtigde kan de alimentatieplichtige hier uiteraard wel op wijzen. Kortom, wees als alimentatieplichtige dus alert op de hoogte van uw alimentatieverplichting zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Wilt u weten wat het alimentatiebedrag wordt? Klik hier voor een handige rekentool van het LBIO.

Vragen?

Heeft u vragen over de indexering of andere vragen over de kinder- en partneralimentatie? Neem dan gerust contact op met een van onze familierechtadvocaten en laat u goed adviseren.