Duizenden rechtszaken door lagere aftrek alimentatie

Geplaatst op 12 september 2019

Duizenden ex-echtgenoten zullen vanaf 1 januari bij de rechter een lagere partneralimentatie eisen. Dit omdat ze in 2020 minder alimentatie fiscaal mogen aftrekken bij de belastingen. Zo bericht het Algemeen Dagblad op 12 september jl. Niet de alimentatieplichtige maar hun voormalige geliefden zijn de dupe. Daarvoor waarschuwen notarissen en echtscheidingsadvocaten.

Lagere aftrek van alimentatie

Aanleiding voor de verwachte toevloed van alimentatiezaken is, aldus het Algemeen Dagblad, dat het kabinet de  fiscale aftrek van partneralimentatie in stappen verlaagt van 51,95%  nu naar uiteindelijk 37%  in 2023. Dat is eerder vastgelegd in het Belastingplan 2019.

Alimentatieplichtigen gaan daardoor honderden tot duizenden euro’s meer belasting betalen, waardoor velen de alimentatie niet meer of veel moeilijker kunnen opbrengen

zegt notaris Aniel Autar, bestuurslid en woordvoerder van notariële specialistenvereniging EPN, in de krant.

Wij verwachten dat velen naar de rechter stappen om verlaging te vragen

Voormalig geliefde de dupe

In flink wat gevallen zal de rechter de eis toewijzen. Dat verwacht Alexander Leuftink, voorzitter van de vereniging familie- en erfrechtadvocaten & scheidingsmediators vFAS. Met name als de alimentatieplichtige ex-partner conform zijn of haar maximale draagkracht alimentatie betaalt, wat regelmatig het geval is. Resultaat is dat niet alimentatiebetalers de dupe zijn, maar hun voormalige geliefden. In het ergste geval ontvangen ze 20% minder alimentatie. Dat is al snel een inkomensachteruitgang van honderden euro’s.

Vaak betreft het vrouwen met een modaal of laag inkomen

stelt Leuftink van vFAS. Hij wijst er op dat vijfzesde van de overeengekomen of door de rechter vastgestelde partneralimentatie 1.600 euro bruto of minder per maand bedraagt. Gemiddeld betalen ex-partners circa 1.000 euro bruto.

Schatkist duurder uit

lagere aftrek alimentatieDe schatkist is duurder uit:

Om de inkomensachteruitgang op te vangen zal de alimentatiegerechtigde ex-partner zorg-, huur en andere toeslagen aanvragen of moet er beroep worden gedaan op een aanvullende uitkering. Dat gaat de schatkist fors meer geld kosten.

vFAS heeft de nieuwe situatie doorgerekend voor een ex-partner met drie kinderen.

De uitkomst: wat de overheid middels minder aftrek aan extra inkomensbelasting binnenhaalt, kost aan de toeslagenkant beduidend méér.

Daar blijft het echter niet bij. De duizenden rechtszaken die de beperking van de fiscale aftrek oplevert, gaan de werklast voor de rechtspraak fors verhogen, met alle kosten van dien. ,,Op dit moment zien wij al dat de wachttijd bij een aantal rechtbanken de grens van het onaanvaardbare bereikt”, stelt notaris Autar van EPN.

Ook de kosten van gesubsidieerde rechtsbijstand gaan omhoog. ,,Al met al zal deze wetgeving veel gescheiden mensen die in harmonie met elkaar leven tegen elkaar opzetten, met alle gevolgen van dien. Dat moet je als overheid toch niet willen.”

EPN en vFAS roepen het kabinet op om dit jaar alsnog af te zien van de nieuwe regels. ,,Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, zegt Autar van EPN.

Lees verder in het Algemeen Dagblad.
Hebt u vragen over de berekening van alimentatie? Moet inderdaad de alimentatie in uw geval naar beneden worden bijgesteld? Of krijgt u een dergelijk verzoek tegen u ingesteld? Neem dan contact op met één van onze familierecht advocaten.