Kinderen kunnen voortaan twee achternamen krijgen

Geplaatst op 27 maart 2023

Sinds 1811 kregen kinderen automatisch de achternaam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de achternaam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen kinderen voortaan de achternamen van beide ouders krijgen. Deze optie vergroot de keuzevrijheid van ouders. De minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zegt:

“Je achternaam is een onderdeel van de identiteit. Je naam zegt iets over je familie, je geschiedenis en de personen bij wie je hoort”

vader met dochterDe nieuwe wet treedt per 1 januari 2024 in werking. Ouders kunnen straks kiezen voor een dubbele achternaam als hun eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam geldt dan ook voor eventuele volgende kinderen in het gezin. Na invoering van deze wet kan een dubbele achternaam uit maximaal twee namen bestaan. Die naam wordt zonder koppelteken geschreven. Dus bijvoorbeeld Willems De Vries. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Willems, De Vries, Willems De Vries en De Vries Willems. Ouders kunnen een dubbele geslachtsnaam geven aan het eerste kind in een gezin.

Daarnaast geldt een overgangsregeling. Als het oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016 dan kunnen ouders alsnog voor een dubbele achternaam kiezen. Deze groep ouders hebben vanaf 1 januari 2024 één jaar de tijd om voor een dubbele achternaam te kiezen.

De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht.

Als ouders geen keuze maken, is het van belang een onderscheid te maken tussen (i) gehuwde ouders of geregistreerde partners en (ii) ongehuwde ouders of niet geregistreerde partners. Stel nu dat gehuwde ouders of geregistreerde partners geen keuze maken, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader of duomoeder. Wanneer ouders ongehuwd of niet geregistreerde partners zijn en zij maken geen keuze, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Het wijzigen van een eenmaal gekozen achternaam is mogelijk, maar niet eenvoudig. Lees voor meer informatie hierover onze eerdere blog over de (wijziging van de) achternaam van een minderjarig kind.

Wilt u meer informatie over het naamrecht? Neem dan gerust contact op met een van onze familierechtadvocaten.