Per 1 januari 2024 wordt alimentatie geïndexeerd met 6,2%

Geplaatst op 30 oktober 2023

Op 27 oktober 2023 heeft de Minister voor Rechtsbescherming het indexeringspercentage voor verschuldigde alimentatie per 2024 bekend gemaakt. Dit percentage geldt met ingang van 1 januari a.s. De wettelijke indexering is bedoeld als compensatie voor de gestegen kosten van levensonderhoud. Doordat er loon- en prijsstijgingen plaatsvinden, wijzigt de koopkracht. Om ervoor te zorgen dat het alimentatiebedrag ‘redelijk’ blijft, bepaalt de wet (artikel 1:402a van het Burgerlijk Wetboek) dat alimentatiebedragen jaarlijks voor inflatie worden gecorrigeerd. Dit geldt voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie. Per 1 januari 2024 bedraagt het indexeringspercentage alimentatie maar liefst 6,2%. Per 1 januari a.s. dienen bestaande alimentatiebedragen met dit percentage te worden verhoogd, tenzij er iets anders is afgesproken. De inflatiecorrectie is sinds 1984 niet meer zo hoog geweest!

Wat kan ik doen als mijn ex-partner geen indexering betaalt?

indexering van alimentatieIndexering van alimentatie is verplicht, tenzij wettelijke indexering is uitgesloten door de rechter of in een overeenkomst. Als indexering niet is uitgesloten en uw ex-partner niet tijdig het juiste bedrag overmaakt, dan kunt u het geïndexeerde bedrag met terugwerkende kracht vorderen. U kunt hierbij de niet betaalde indexering over de vijf voorafgaande jaren alsnog incasseren.

Gaat het om kinderalimentatie en is de alimentatieverplichting van uw ex-partner vastgelegd in een beschikking van de rechtbank? Dan kan het geïndexeerde bedrag worden teruggevorderd via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (hierna: LBIO). Indien u zelf afspraken hebt gemaakt met uw ex-partner, zonder tussenkomst van een rechter, dan dient u zich via een advocaat te wenden tot de rechter om de alimentatie alsnog vast te laten leggen.

Nieuw alimentatiebedrag berekenen

Let op: als alimentatieplichtige dient u zelf actie te ondernemen door de verschuldigde alimentatie vanaf 1 januari 2024 te vermeerderen met de wettelijke indexering van 6,2%. Dat gaat niet vanzelf. Als alimentatiegerechtigde kunt u de alimentatieplichtige uiteraard wel op de wettelijke indexering wijzen. Wilt u weten wat het alimentatiebedrag wordt? Klik hier voor een handige rekentool van het LBIO.

Vragen?

Hebt u vragen over (de indexering van) kinder- en partneralimentatie? Neem dan gerust contact op met een van onze familierechtadvocaten. Wij staan u graag te woord.