Arbeidsrecht

Veel mensen komen met het arbeidsrecht in aanraking. De meeste Nederlanders zijn werknemer en werken in loondienst. Dat kan op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn, voor bepaalde tijd of zelfs een oproepcontract.

Los van de afspraken die werkgever en werknemer met elkaar in de arbeidsovereenkomst maken bevat het Burgerlijk Wetboek de nodige bepalingen over het arbeidsrecht, waarmee de wetgever soms vergaand ingrijpt in de arbeidsrelatie. Daarnaast spelen in een groot aantal branches ook Cao-afspraken een rol. Daardoor kan een afspraak in de arbeidsovereenkomst niet geldend zijn.

Om het nog complexer te maken veranderen de regels in het arbeidsrecht met grote regelmaat. Daardoor worden zowel werkgevers als werknemers steeds voor nieuwe vragen gesteld. Onze arbeidsrecht advocaten zijn op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en kunnen u daarover adviseren.

Onze arbeidsrechtadvocaten

Binnen ons kantoor zijn twee ervaren arbeidsrechtadvocaten werkzaam: mr. E. (Elkan) Spijer en mr. A. (Amanda) Cremer.

Mr. Spijer heeft na zijn advocatenopleiding de postdoctorale specialisatieopleiding arbeidsrecht (PALA) met succes afgerond. Mr. Spijer is toegelaten tot (onder meer) de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN). Gelet op de eisen die de VAAN stelt is dit lidmaatschap het hoogst haalbare keurmerk. De VAAN heeft van de Nederlandse Orde van Advocaten het keurmerk voor specialisatieverenigingen ontvangen.

Bij iedere nieuwe zaak wordt gekeken wie van hen u het beste kan bijstaan. Doordat onze arbeidsrechtadvocaten intensief samenwerken, bent u altijd verzekerd van de best mogelijke rechtshulp!

Arbeidsrecht advocaten Amanda Cremer en Elkan Spijer

Arbeidsrecht: bent u werkgever of werknemer?

Alhoewel men zou verwachten dat het arbeidsrecht voor werkgevers en werknemers hetzelfde is, zien onze gespecialiseerde advocaten in hun praktijk dat werkgevers en werknemers tegen verschillende problemen aanlopen.

Zo adviseren onze gespecialiseerde advocaten werkgevers onder meer over de inhoud van een arbeidsovereenkomst, denk bijvoorbeeld aan het opnemen van concurrentie- of relatiebeding, of bieden zij ondersteuning bij een verzuimtraject, bij een functioneringstraject of helpen zij bij het opstellen van een beëindigingsovereenkomst.

Voor werknemers gaat het vaker om een ontslagkwestie (al dan niet op staande voet) of om een loonvordering.

Om u zo goed en zo duidelijk mogelijk te informeren vragen wij u een keuze te maken. Bezoekt u onze website als:

Arbeidsrecht voor werkgevers Arbeidsrecht voor werknemers