Half jaar cel na pick-updrama

Geplaatst op 23 maart 2016

Het Algemeen Dagblad besteedt op 23 maart 2016 aandacht aan het vonnis inzake het pick-updrama. Advocaat Edwin Bosch geeft commentaar:

AD/ Haagsche courant

Half jaar cel na pick-updrama

AD/ Haagsche Courant
23 maart 2016, Den Haag Westland
door: Riane Heus

Ouders Nick opgelucht na uitspraak rechter

Robbin van V. uit de Lier moet toch de gevangenis in voor het drama met de pick-up truck waarbij zijn vriend Nick den Toom (19) om het leven kwam. Volgens de rechter was er wel sprake van opzet.

De 20-jarige Lierenaar kreeg een gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd, waarvan zes voorwaardelijk. Dat is een zwaardere straf dan het Openbaar Ministerie had geeist. De officier van justitie pleitte twee weken geleden nog voor een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf, omdat er geen opzet in het spel zou zijn. De geëiste rijontzegging van 18 maanden is wel door de rechter overgenomen.

Volgens de rechtbank in Dordrecht moet Robbin van V. juist wel hebben geweten dat er iets fout zou gaan toen hij dronken in de pick-uptruck stapte, die 12de juli in Ouddorp. Na een nacht stappen zouden hij en zijn vrienden oernachten in een auto op een terrein buiten een bungalowpark. Zij twee vrienden, Nick en Danny, lagen in de laadbak te slapen. Toen de Lierenaar steeds woester ging rijden, vlogen zij eruit. Danny raakte gewond, maar Nick overleefde het niet.

Aangemoedigd

Dat de straf zwaarder uitvalt dan de eis, komt ook doordat van V. eerder veroordeeld is voor rijden onder invloed. “Daarnaast neemt de rechtbank het de verdachte kwalijk dat hij de schuld van zich af wilde schuiven door te zeggen dat de vrienden achterin de laadbak zelf ook een aandeel hadden in het ongeluk, omdat ze de bestuurder zouden hebben aangemoedigd”, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

De advocaat van Danny en de nabestaanden van Nick laat namens zijn cliënten weten dat zij opgelucht zijn met de uitspraak van de rechter. “De ouders van Nick vonden het heel erg om te horen dat hij zijn verantwoordelijkheid probeerde af te schuiven. Zo leek het alsof Nick schuldig zou zijn aan zijn eigen door. Terwijl hij zichzelf niets eens maar kan verdedigen”, laat Edwin Bosch weten.

Advocaat Chris Simonis wil beklemtonen dat Van V. nooit de schuld heeft willen afschuiven. “Hij is aangeslagen door die insinuatie. Hij wil juist de volledige schuld op zich nemen”. Er is nog geen besluit genomen over een eventueel hoger beroep.