Dag van de scheiding 2023: “het ouderschapsplan”

Geplaatst op 20 september 2023 door mr. J.S. (Jorien) Bijsterbosch

Ieder jaar organiseert de Vfas, de Nederlandse vereniging Familierecht- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators de “Dag van de Scheiding”. Deze dag is in 2010 in het leven geroepen om landelijk aandacht te vragen voor het belang van duurzaam scheiden onder deskundige begeleiding. Doel is het verbeteren van het proces rondom scheidingen zodat partners respectvol en zorgvuldig uit elkaar gaan. Ieder jaar koppelt de Vfas een ander thema aan de Dag van de Scheiding. Dit jaar is er speciale aandacht voor het ouderschapsplan.

Het Ouderschapsplan

Bij een scheiding komt er veel op mensen af. Vaak gaat het direct over de financiële gevolgen van de scheiding. Vervolgens vergeten ouders om (voldoende) stil te staan bij de gevolgen voor de kinderen. Het merendeel van de ouders slaagt erin om na enige tijd hun ouderschap te herdefiniëren. Zij slagen erin wederom goed te communiceren en samen te werken bij de opvoeding van hun kinderen.

Om de negatieve gevolgen van een scheiding voor kinderen te beperken, heeft de wetgever 15 jaar geleden het verplichte ouderschapsplan geïntroduceerd. Sinds 2009 ben je als ouder wettelijk verplicht om samen tot een ondertekend ouderschapsplan te komen. Hierin worden alle nieuwe afspraken over de zorg voor de kinderen vastgelegd. Waar gaan de kinderen wonen? Hoe ziet de kostenverdeling eruit? Hoe wordt het halen en brengen van de kinderen geregeld?

De advocaat-mediator helpt u om de scheiding met uw kinderen te bespreken en de kinderen te betrekken bij het maken van afspraken. Ook kan de advocaat-mediator u verwijzen naar een professional die in gesprek gaat met de kinderen over hun behoeftes en wensen.

Model ouderschapsplan

Om ouders op weg te helpen stelt de Vfas een model ouderschapsplan beschikbaar. Dit model biedt een leidraad bij het maken van afspraken over de invulling van het ouderschap na scheiding. De advocaat-mediator begeleidt u bij het invullen van het ouderschapsplan en heeft een actieve rol bij het opstellen. U kunt alvast zelf aan de slag met het model.

Via deze link kunt zowel het model ouderschapsplan vinden als een brochure met uitleg over het ouderschapsplan.

Vogelaar Bosch Spijer Advocaten en de Dag van de Scheiding

De noodzaak van een goede begeleiding bij scheiding wordt uiteraard gesteund door Vogelaar Bosch Spijer Advocaten. Noodzaak voor de partners zelf, voor hun eventuele kinderen, maar ook voor hun omgeving zoals de grootouders. Afgelopen vrijdag was de Dag van de Scheiding (jaarlijks op de tweede vrijdag van september). Diverse mensen vonden de weg naar ons kantoor voor een vrijblijvend en kosteloos oriëntatiegesprek.

Bijstand van een familierechtspecialist

Iedere tweede vrijdag van september kan iedereen die meer wil weten over de echtscheiding of het ouderschapsplan vrijblijvend terecht bij ons kantoor. Onze familierechtspecialisten staan ook de rest van het jaar voor u klaar om vragen te beantwoorden over uw scheiding of beëindiging van de samenleving. Op welke manier u dat ook wil: via mediation, door overleg met ieder een eigen advocaat, dan wel, indien dit nodig is, door het voeren van een procedure bij de rechtbank.

Graag plannen wij een afspraak met u in. Neem daartoe contact op middels het contactformulier op de website of via ons telefoonnummer 0174 444 880.

Gepubliceerd op 20 september 2023 door: mr. J.S. (Jorien) Bijsterbosch